sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Bloggaamisesta

Varoitus! Jos et satu pitämään postauksista, joissa on paljon tekstiä ja todella vähän kuvia niin suosittelen joko kokonaan lukematta jättämistä tai osissa lukemista. Käy hakemassa vaikka suklaata kappaleiden välissä tai jätä kommentti liian pitkästä ja tylsästä postauksesta :D

Miksi bloggaan?
Siinäpä varsin oiva kysymys. Uskon, että tätä samaa mietti monikin ihminen. Ja jokaisella on luultavasti hieman erillainen vastaus. Itse koen tämän kirjoittamisen mieltä rentouttavaksi puuhaksi ja lisäksi tämä on yksi tavoista ilmaista itseäni. Se, että voin kirjoittaa tänne päivän aikana tapahtuneet asiat auttaa jopa mua nukahtamaan! Yleensä nimittäin vatvon näitä päivän tapahtumia jossain vaiheessa. Ja jos en ehdi pysähtyä ja ajatella näitä asioita aikaisemmin niin viimeistään yrittäessäni nukahtaa ne pulpahtelevat päähäni. Tämäkin taitaa olla usemman ihmisen ongelma? Ainakin kun tein kouluun tutkielmaa nukkumisesta ja unesta niin sain selville, että käytännössä kaikki ihmiset kärsivät unettomuudesta joskus ja kolmannesta se vaivaa useinkin. Itse olen ratkaissut
ongelman postaamalla. 
Nyt kaikki ruudun takana luultavasti ihmettelevät, että miten yhtäkkiä aloin kirjoittamaan nukkumisesta, mutta halusin mainita jonkun syyn, joka ei ole ihan perinteisemmästä päästä. Usein mainittu syy on tietenkin te ihanat lukijat, jotka jaksatte (ehkä) kahlata tätäkin postausta läpi. Kaikki ne pienet kommentit ja tykkää-nappulan painaukset antavat tänne ruudun toiselle puolelle aivan uskomattoman ihanan tunteen :)

Neljäs syy (niin tuossa ensimmäisessä kappaleessa oli kaksi) on se pieni ääni päässäni, joka haluaa jättää pienen jälkensä maailmaan sekä tulla kuulluksi. Pidin nuorempana päiväkirjaa, mutta kyllästyin siihen todella usein ja pidin pitkiä taukoja. Kirjoitin siihen vain pahimpien tunteenpurkauksien aikana. Enhän minä jakanut tekstejä kenellekään, joten mitä syytä olisi ollut kirjoittaa (kaksi ensimmäiseksi mainitsemaani syytä toki täyttyivät, mutta se ei riittänyt)
Viimeinen syy (minkä näin nopeasti ajateltuna keksin) on halu oppia paremmaksi kirjoittajaksi. Koen jo vuoden aikana tämän taitoni kehittyneen paljon, vaikka juttu onkin suurimmaksi osaksi ollut vain päivistään kertomista. 

Muutaman postauksen blogit
Kaikki varmaan tietävät mitä tarkoitan? Juuri niitä blogeja, joita melkein jokainen 13-17 vuotias tyttönen kirjoittelee hetken, mutta sitten 'inspiraatio' katoaa ja blogiparka kuolee. Niin, juuri niitä. Tämä johtunee ihmisten laumamaisuudesta, josta olekin jo aikaisemmin kirjoittanut. Varsinkin nuoret hakevat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja useimmat seurailevat toistensa esimerkkejä kuin lampaat. Ja onhan se toki kiva stalkkailla kaverien elämää hieman tarkemmin kun muu sosiallinen media ei enää riitä. Myös kameroiden halventuminen sekä kännykkäkameroiden parantuminen ovat selvästikin vaikuttaneet. Mielestäni blogi pitäisi kuitenkin luoda jostain kunnon syystä
(mulla edellämainituista viidestä) eikä hetken mielijohteesta. Muuten käy juuri niin kuin näille mielijohdeblogeille, joissa kirjoittaminen loppuu kahden postauksen jälkeen, ehkä kuitenkin lähdetään kirjoittamaan uudestaan muutaman kuukauden päästä, minkä jälkeen lopetetaan kokonaan. Se on surullista. 

Mikä saa minut lukemaan blogia?
Hyvin kirjoitettu, mielenkiintoinen ja pohdintaa aiheuttava teksti:
Tätä vaadin todella usein ja pidänkin kyseistä seikkaa muita juttuja tärkeämpänä. Teksti on mielestäni kaiken
A ja O. Pelkät päivittäisten tekemisten kuvailut eivät usein riitä vaan kaipaan välillä mielekkäämpää lukemista. Juuri tällaista yritän tällähetkellä teille tarjota, koska en pidä siitä, että olen sortunut jo aivan liian kauan kirjoittelemaan vain tyhjänpäiväisiä postauksia. Avainsana on kuitenkin välillä. Tämä on siis oma mielipiteeni, mutta mielestäni blogissa täytyy vallita tasapaino ja täten myös hieman turhanpäiväisemmät postaukset ovat mukavaa vaihtelua. Eikä tietenkään ole kenestäkään kiva, jos tekstin luku hankaloittuu jatkuvien kirjoitusvirheiden takia. (Myönnän, että en useinkaan tarkista tekstiäni, joten saa kommentoida, jos kirjoitusvirheet ovat häirinneet!) 

Kirjoittaja on kaverini, jonka elämää tahdon stalkata:
Myönnän! Kiinnostukseni blogia kohtaan nousee huimasti, jos satun tuntemaan kyseisen bloggaajan. Silloin saatan jaksaa selata blogia yhä uudestaan ja uudestaan, vaikka melkein kaikki muut kriteerit eivät täyttyisi tai olisivat vajaita. Kavereita on kiva stalkata, siihen facebookinkin suosio perustuu.

Hyödyn jotenkin tekstistä:
Tähän kategoriaan lasken kaikenmaailman sisustus-, muoti-, kirjoitus-, vinkki,- ja käsityöblogit. Jos blogissa on esimerkiksi usein suosituksia haluamistani tuotteista, arvontoja tai vinkkejä, joita voin hyödyntää omassa elämässäni, niin totta mooses jään lukemaan sitä. Tosin tähänkin vaikuttavat vahvasti muut kriteerini. 

Laadukkaat kuvat:
Niin, niin, niin!! En voi tarpeeksi painottaa tätä seikkaa omalla kohdallani. Kun kuvat ovat tarkkoja, hyvin mietettyjä ja liittyvät viellä kirjoitettuun tekstiin niin tämä kriteeri on täyttynyt. Olenhan itsekin valokuvaaja (voiko niin sanoa, jos ei kuvaa ammatikseen? :S) ja haluan nähdä insipiraatiota ja kauneutta. Jos kuvat ovat aina vain nopeasti kännykkäkameralla räpsittyjä pärstäkuvia niin muiden kriteerien täytyy olla todella vahvoja, että jaksan blogia seurata! Instagram on luotu kännykkäkuvien jakeluun, käyttäkää sitä -.- On myös aina plussaa, jos kuvat avautuvat isommiksi tai ovat jo isoja sillä vain niinhän ne näkee kunnolla! Tai ehkä tarvitsen vain silmälasit... Koko sivun täyttävätkään kuvat eivät kuitenkaan ole kivoja. Kohtuus kaikessa! 

Ulkoasu:
Jälleen todella tärkeä kriteeri. Pidän selkeistä ulkoasuista, joista näkee helposti, mitä blogi käsittelee. En ole kovin mieltynyt pelkkiin tekstibannereihin, koska silloin joudun selailemaan postauksia, selvittääkseni mikä juttu onkaan kyseessä. Kaikenlaiset silmille hyppäävät värit saavat mut myös kaikkoamaan hyvin äkisti, sillä en yksinkertaisesti siedä neonvärejä yms. nettisivuilla. Ulkoasusta myös usein näkee blogin tason. Huoliteltu antaa vaikutelman aktiivisesta ja vaivaa nähdystä blogista.

Aktiivinen postaustahti:
Tämä on varmaan kaikkein heikoin kriteeri. Tykkään kuitenkin paljon blogeista, jotka postailevat usein, kunhan tekstin laatu ei kärsi. Seurailen kuitenkin harvemmin postailevia, mutta se tarkoittaa, että sisällön täytyy yltää paljon korkeammalle kuin aktiivisemmilla blogeilla. (Harvalla tarkoitan esim. kerran kahdessa viikossa vuoden ympäri, ei siis minkään ilmoitetun tauon takia)

Lukijoiden kalastelu
1. on sopiva, muut eivät (oma mielipide!)
Luultavasti miltein jokainen blogin omistaja pitää lukijoistaan ja haluaa niitä lisää. Tämä on vielä ihan ymmärrettävissä. Eikä hienovarainen kalastelu olekaan pahasta vaan ihan suositeltava asia! Mielestäni on viellä ihan ok, kommentoida muita blogeja ja jättää kommentin perään oma blogiosoitteensa. Välillä tämäkin menee kuitenkin liian pitkälle tyyliin "Jos alat lukemaan mun blogia niin luen sun blogia" muutamalla kivalla kommentilla säestettynä. Ei sen näin kuulu mennä! Toivon, että jokainen teistäkin rakkaista lukijoista lukee blogiani jonkun muun syyn takia, kuin velvollisuudentunnosta siksi, että satun lukemaan teidän omaanne. Jos joku on sortunut tällaiseen niin nyt kannattaa miettiä, minkä takia onkaan liittynyt lukijaksi. Itse käyn vähän väliä seuraamiani blogeja läpi ja pohdin, että täyttyvätkö kriteerit ja jaksanko selata postauksia. Jos hyppään aina jonkun blogin postauksen yli niin voin samantien lopettaa seurailemisen. Yritän myös käyttää samaa kriteeriä omassa blogissani. 

Noin. Jos joku olisi viellä kaivannut jonkun asian käsittelyä niin ei muuta kuin kommenttia tulemaan. Yritin kirjoittaa mahdollisimman perusteellisesti. Myös muita mielipidepostaus ehdotuksia otetaan avosylin vastaan!


AI NIIN! Yksi syy, miksi voisin jättää jonkun blogin seuraamisen on tekijänoikeuksien puuttuminen. Sen takia kerronkin tässä, että kuvat ovat Weheartit.com- sivulta ja linkitän sen tähän. Huomatkaahan, että googlesta kopioiminen ilman, että sivustolla lukee niin (tai täällä blogissa mun kuvien) kopioiminen on rikos!!

2 kommenttia:

  1. Oon aikalailla sama mieltä kanssasi, varsinkin tosta kavereiden blogien stalkkailusta ;) oli muuten silmiä avartava postaus. Oon aina mietiskely syitä miksi ihmiset ei lue blogiani tai miksi itse pidän tietyistä blogeista. Tää autto mietiskelyssä, kiitos siitä ! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tässä mitään. Mahtavaa, että joku hyötyy munkin selostuksista :)

      Poista

Olisin niin kiitollinen pikku kommentista ^^

Big Red Mouse Pointer