lauantai 26. tammikuuta 2013

Kuvanmuokkauksesta hieman

Ihanaa lauantaita kaikille! Toivottavasti teidän päivä on kulunut mukavasti. Itselläni se on kulunut vähän liiankin: olin suunnitellut työskenteleväni todella ahkerasti, mutta aika onkin jotenkin vain vierähtänyt peittoon kääriytyneenä, tietokoneen ääressä. Hyvä minä. Sain nyt kuitenkin päähäni tällaisen kuvanmuokkauksesta kertoilevan postauksen tekemisen. Joten toteutan sen nyt :) (Muistakaa, että kuvat isommaksi klikkaamalla!)

Gimpillä muokattu, kontrastia säädetty, jonka jälkeen poistettu kaikki häiritsevät jutut kuvasta. 
Löysin kuvanmuokkauksen ihmeet joskus neljä tai viisi vuotta sitten. Silloin lataamani Gimp 2.6 ohjelma on edelleen uskollisin apuvälineeni kuvien käsittelyssä. Photoshopin ostoa olen miettinyt vuosia, mutta eipä ole vielä tullut hankittua. Gimpillä pärjään ihan mukavasti ja olenkin oppinut melko hyvin kaikki sen niksit. Samanlaista jälkeä saa suurimmaksi osaksi kuin photarilla, mutta saattaa mennä hieman kauemmin. 

Käsittelen melkein poikkeuksetta kaikki kuvani jotenkin. Muutan kontrastia, värisävyä, kirkkautta, rajaan jne. En kuitenkaan jokaista kuvaa tunge gimppiin vaan vain ne, jotka haluan viimeistellä hyvin. Muut saavat mennä tällä mun koneen omalla kuvankatseluohjelman korjaustoiminnoilla (juuri jotain rajausta ja rajallista kontrastin tai värisävyn muuttamista).

Gimpillä muokattu kuva, jossa muutettu värisävyjä, kirkastettu ja tarkennettu silmiä + poistettu lasien heijastukset suurimmaksi osaksi. 

Varsinkin, jos kuvaa kameransa automaattiasetuksilla, värien säätö on mielestäni välttämätöntä. Omissa kuvissanikin näkyy tramaattinen muutos siinä vaiheessa kun aloin käyttämään käsisäätöjä. Ja vaikka nämä kuvat ovat hieman parempia yleensä (siis jos on tiennyt, mitä tekee) niin silti pientä säätelyä on hauska tehdä. Joskus innostun oikein kunnolla ja esim. epäonnistuneet kuvat saattavat päätyä hyvin abstrakteiksi teoksiksi. En jaksanut sellaisista laittaa tällä kertaa esimerkkiä, sori :(

Jokainen tämän blogin kuvakin on muokattu. Poikkeuksena nyt nämä neljä vasemmanpuoleista kuvaa, jotka on täysin alkuperäisiä. Suosittelisin tätä myös muille, jotka eivät ehkä käytä mitään muokkausta kuvissaan. Sellaiset bloggaajaat taitavat kuitenkin olla aika vähissä? Toki jokainen haluaa näyttää parhaimmat otoksena parhaalla mahdollisella tavalla.

Rajattu, jonka jälkeen muokattu rajusti kontrastia + värisävyä
Kuvanmuokkaus pitäisikin mielestäni laskea yhdeksi valokuvauksen vaiheista. Ammattivalokuvaajienkin kuvat ovat muokattuja. (ainakin 99,99%) Ongelmat tulevat siinä vaiheessa kun ihmiset eivät ymmärrä, että kuvattavat eivät näytä aivan samanlaisilta luonnossa. Valokuvaus on itsensäilmaisu keino siinä missä piirtäminen yms., joten mielestäni on oikeutettua, että kuvaajat saavat hieman taiteilijan vapauksia kuvanmuokkauksella. Ei siis hätää, jos et näytä samalta kun malli kuvassa. :)


Ylemmässä kuvassa on mielestäni todella hyvä esimerkki muokkaukseni vaiheista. Vasen on alkuperäinen, ilman mitään muutoksia ja kuten huomataan, se on melko tumma, värit eivät ole kunnossa ja rajaus pielessä kun olen ottanut kuvan sokkona. Keskimmäisessä olen muokannut vain värejä + rajannut. Nämä vaiheet olen toteuttanut vain kuvankatseluohjelman korjauksilla. Suurin osa kuvista jää tähän, mutta tällaisessa pärsäkuvassa olen saanut luovuuspuuskan ja siirtänyt kuvan viellä gimppiin. Oikeassa kuvassa onkin sitten kaikki pikku näpyt poissa ja täysin siloposki xD Ei enää ehkä kaikken realistisimman näköinen, mutta en voi mitään oudoille inspiraationpurkauksilleni.  ^^'

Elikkä näin. Nyt tiedätte, miksi ammattikuvaajien kuvat (kuulostaako lause liikaa siltä, että laskisin itseni sellaiseksi? xD) näyttävät aina niin hyviltä ja mallit vaikuttavat niin uskomattoman täydellisiltä. Siis jos ette tätä aikaisemmin olleet nähnyt havainnollistettuna.. Toivottavasti tykkäsitte :D Tämä tyttö menee nyt viimeinkin tekemään rästihommia, moro!

2 kommenttia:

Olisin niin kiitollinen pikku kommentista ^^

Big Red Mouse Pointer